Mostly Asked HBase Interview Questions and Answers

1. Interview Questions For HBase

After going through our previous blog of HBase Interview Question and Answers Part 1, here are some more HBase Interview Questions and answers, by which you will get an in-depth knowledge of questions that are frequently asked by employers in Hadoop interviews related to HBase.  These HBase Interview Questions and Answers will help both freshers and experienced.
So, let’s start HBase Interview Questions and Answers.

HBase Interview Questions and Answers

Mostly Asked HBase Interview Questions and Answers

Hadoop Quiz

2. Tricky HBase Interview Questions and Answers

1. What is Apache HBase?

Ans. One of the sub-project of Apache Hadoop, which was mainly designed for NoSql database(Hadoop Database), Big Data store and a distributed, scalable is what we call HBase. Especially, when we need random, real-time read/write access to our Big Data we use HBase. Moreover, after Google’s Bigtable it is an open-source, distributed, versioned, non-relational database modeled.

Follow the link to learn more about HBase

2. What is NoSQL?

Ans. “NoSQL” database means the database isn’t an RDBMS which supports SQL as its primary access language. HBase is a type of NoSQL Database.
However, we can say, HBase is really more a “Data Store” since it lacks many of the features we find in an RDBMS. For example, secondary indexes, triggers, typed columns, and advanced query languages, etc.

3. What do you understand by Filters in HBase?

Ans. Basically,  by allowing users to add limiting selectors to a query and eliminate the data that is not required, HBase filters enhance the effectiveness of working with large data stored in tables. There are 18 filters in HBase–

  • TimestampsFilter
  • PageFilter
  • MultipleColumnPrefixFilter
  • FamilyFilter
  • ColumnPaginationFilter
  • SingleColumnValueFilter
  • RowFilter
  • QualifierFilter
  • ColumnRangeFilter
  • ValueFilter
  • PrefixFilter
  • SingleColumnValueExcludeFilter
  • ColumnCountGetFilter
  • InclusiveStopFilter
  • DependentColumnFilter
  • FirstKeyOnlyFilter
  • KeyOnlyFilter

4. Explain about the data model operations in HBase.

Ans. Data model operations are:
Put Method – It helps to store data in HBase.
Get Method – In HBase, it helps to retrieve data which is stored.
Delete Method – It helps to delete the data from HBase tables.
Scan Method –This operation helps to iterate over the data with larger key ranges or the entire table.

Let’s revise HBase Operations

5. How will you backup an HBase cluster?

Ans. In 2 ways we can perform HBase cluster backups  –

  • Live Cluster Backup: In this method, to copy the data from one table to another on the same cluster or another cluster copy table utility is used. Also, to dump the contents of the table onto HDFS on the same cluster, the export utility can be used.
  • Full Shutdown Backup:

While here, a periodic complete shutdown of the HBase cluster is performed And, only for back-end analytic capacity this kind of approach can be used.

6. Does HBase support SQL like syntax?

Ans. There is no SQL like support in HBase

7. Is it possible to iterate through the rows of HBase table in reverse order?

Ans. No.

8. Should the region server be located on all DataNodes?

Ans. Absolutely yes because Region Servers run on the same servers as DataNodes.

9. Suppose that your data is stored in collections, for instance, some binary data, message data or metadata is all keyed on the same value. Will you use HBase for this?

Ans. Definitely yes. Since, whenever key-based access to data is required for storing and retrieving, it is ideal to use HBase.
Let’s revise HBase Admin API

10. Assume that an HBase table Student is disabled. So,  how to access the student table once it is disabled, by using Scan command?

Ans. With the help of Scan command, any HBase table that is disabled cannot be accessed.

HBase Interview Questions and Answers for Freshers – Q. 1,2,3,4,5,6,7,8

HBase Interview Questions and Answers for Experienced – Q. 9,10

11. What do you understand by compaction?

Ans. By having one file per store, it is not possible to achieve optimal performance, during periods of heavy incoming writes so as to reduce the number of disk seeds for every read HBase combines all these HFiles. It is what we call Compaction in HBase.

12. Explain the various table design approaches in HBase.

Ans. There are two HBase table design approaches we can use. Tall-Narrow and Flat-Wide.
The major difference between flat-wide and tall-narrow approach is when there are less number of rows and a large number of columns we use a tall-narrow approach or when there is less number of columns and a large number of rows, we use flat-wide approach.

13. What is the best practice on deciding the number of column families for HBase table?

Ans. Since every column family in HBase is stored as a single file, it is ideal not to exceed the number of columns families per HBase table by 15. Hence, to read and merge multiple files, we will need a large number of columns families.

14. How will you implement joins in HBase?

Ans. By using MapReduce jobs join queries, HBase does support joins. Basically, it helps to retrieve data from various HBase tables.

15. Define MapReduce.

Ans. To solve the problem of processing in excess of terabytes of data in a scalable way, we use MapReduce as a process.

16. What are the operational commands of HBase?

Ans. HBase Operational Commands are:
Get
Delete
Put
Increment
Scan

Follow the link to learn more about HBase Commands.

17. Which code do we use to open the connection in Hbase?

Ans. To open a connection, following code:

Configuration myConf = HBaseConfiguration.create();
HTableInterface usersTable = new HTable(myConf, “users”);

18. Which command do we use to show the version?

Ans. In order to show the version of HBase, we use version command:
Syntax –

hbase> version

19. What is the use of tools command?

Ans. To list the HBase surgery tools we use this command.

20. What is the use of shutdown command?

Ans. In order to shut down the cluster, we use it.

HBase Interview Questions and Answers for Freshers – Q. 11,15,16,17,18,19,20

HBase Interview Questions and Answers for Experienced – Q. 12,13,14

21. What is the use of truncate command?

Ans. we use it to disable, recreate and drop the specified tables.

22. Which command do we use to run HBase Shell?

Ans. To run the HBase shell, we use $ ./bin/HBase shell command.

23. Which command is available to show the current HBase user?

Ans. To show the current HBase user, HBase uses the whoami command.

24. How to delete the table with the HBase shell?

Ans.  In order to delete a table, first, disable it then delete it.

25. What is the use of InputFormat in MapReduce process?

Ans. In MapReduce process, InputFormat the input data. Afterward, it returns a RecordReader instance which defines the classes of the key and value objects and provides a next() method which we use to iterate over each input record.

26. What is the full form of MSLAB?

Ans. MSLAB refers to Memstore-Local Allocation Buffer.

27. Which type of data HBase can store?

Ans. Any type of data that we can convert into the bytes, HBase can store.

28. Features of HBase. 

Ans. Some best features of HBase:

  1. Consistency
  2. Atomic read and write
  3. Sharding
  4. High Availability
  5. Client API
  6. Scalability
  7. Hadoop/HDFS integration
  8. Distributed storage
  9. Data Replication
  10. Failover support and load sharing
  11. API support
  12. MapReduce support
  13. Back up support
  14. Sorted row keys
  15. Real-time processing
  16. faster lookups
  17. Type of Data
  18. Schema-less
  19. High throughput
  20. Easy to use Java API for client access
  21. Thrift gateway and a REST-ful Web service

29. What is Client API?

Ans. In order to perform CRUD operations on HBase tables, we use Java client API for HBase. Because of Java Native API of HBase, it offers programmatic access to DML (Data Manipulation Language).

Learn more about HBase Client API

30. Explain MemStore?

Ans. On defining MemStore, updates in memory(sorted KeyValues) are stored in the MemStore. And, also the Data which consists of sorted key/values is stored in an HFile.

HBase Interview Questions and Answers for Freshers – Q. 22,23,24,26,27,28,29,30

HBase Interview Questions and Answers for Experienced – Q. 21,25

So, this was all about HBase Interview Questions and Answers.

If these professionals can make a switch to Big Data, so can you:
Rahul Doddamani Story - DataFlair
Rahul Doddamani
Java → Big Data Consultant, JDA
Follow on
Mritunjay Singh Success Story - DataFlair
Mritunjay Singh
PeopleSoft → Big Data Architect, Hexaware
Follow on
Rahul Doddamani Success Story - DataFlair
Rahul Doddamani
Big Data Consultant, JDA
Follow on
I got placed, scored 100% hike, and transformed my career with DataFlair
Enroll now
Deepika Khadri Success Story - DataFlair
Deepika Khadri
SQL → Big Data Engineer, IBM
Follow on
DataFlair Web Services
You could be next!
Enroll now

3. Conclusion – HBase Interview Questions

Hence, we have seen top 30 HBase interview questions to give you an idea of the type of HBase Interview Questions which may come across in the interview. Also,  you can give us an idea of any question you may know regarding HBase. Hope it helps!

See also – 

HBase Quiz Part 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.