Best 25 Apache Avro Interview Questions & Answers

1. Best 25 Avro Interview Questions and Answers

As we saw a comprehensive understanding of Apache Avro. So, it’s time to polish them with these most frequently asked Apache Avro Interview Questions and Answers. These Apache Avro Interview Questions will help both freshers and experienced to crack Avro Interviews. If you want to perform best in Avro Interviews, you can prepare yourself with us.

So, let’s start Apache Avro Interview Questions

Avro Interview Questions

Best 25 Apache Avro Interview Questions & Answers

Hadoop Quiz

2. Apache Avro Interview Questions

Here is the list of mostly asked Avro Interview Questions and Answers in detail:

Que 1. What is Apache Avro?

Ans. An open source project which offers data serialization as well as data exchange services for Apache Hadoop is what we call Apache Avro. It is possible to use these services together or independently both. However, programs can efficiently serialize data into files or into messages, with the serialization service. In addition, data storage is very compact and efficient in Avo because here data definition is in JSON, so,  data itself is stored in the binary format making it compact and efficient.

Que 2. State some key Points about Apache Avro.

Ans. Some key points are:

  • Avro is a Data serialization system
  • It uses JSON based schemas
  • Moreover, to send data, it uses RPC calls.
  • And, during data exchange, Schema’s sent.

Que 3. What Avro offers?

Ans.  Avro offers:

  • Avro offers Rich data structures.
  • And, a compact, fast, binary data format.
  • Further, it offers a container file, to store persistent data.
  • Remote procedure call (RPC).

Have a look at best Apache Avro Books

Que 4. Who are Intended Audience to learn Avro?

Ans. Those people who want to learn the basics of Big Data Analytics by using Hadoop Framework and also those who aspire to become a successful Hadoop developer can go for Avro. Further, those aspirants who want to use Avro for data serialization and deserialization can also learn Avro.

Que 5. What are Prerequisites to learn Avro?

Ans. Those who want to learn Avro must know Hadoop’s architecture and APIs, before learning Avro. Also must know Java with experience in writing basic applications before going for Avro.

Que 6. Explain Avro Schemas.

Ans. Mainly, Avro heavily depends on its schema. Basically, it permits every data to be written with no prior knowledge of the schema. We can say Avro serializes fast and the data resulting after serialization is least in size with schemas.

Follow the link to learn more about Apache Avro

Que 7. Explain Thrift & Protocol Buffers Vs. Avro

Ans. The most competent libraries with Avro are Thrift and Protocol Buffers. The difference between them is −

  • As per the need, Avro supports both dynamic and static types. Basically,  to specify schemas and their types, Protocol Buffers and Thrift uses Interface Definition Languages (IDLs).
  • As Avro is built in the Hadoop ecosystem but Thrift and Protocol Buffers are not.

Que 8. Why Avro?

Ans. Some features where Avro differs from other systems, are:

  • Dynamic typing:
  • Untagged data:
  • No manually-assigned field IDs

Apache Avro Interview Questions for freshers- Q. 1,2,3,4,5,6,8

Apache Avro Interview Questions for experienced- Q.7

Que 9. How to use Avro?

Ans. The workflow to use Avro is −
We need to create schemas at first  to read the schemas into our program, that is possible in two ways:

  • Generating a Class Corresponding to Schema  
  • Using Parsers Library

Then perform the serialization by using serialization API provided for Avro. And then perform deserialization by using deserialization API provided for Avro.

Que 10. Name some Primitive types of Data types, Avro Supports.

Ans. Avro supports a wide range of Primitive datatypes:

  • Null: no value
  • boolean: a binary value
  • int: 32-bit signed integer
  • long: 64-bit signed integer
  • float: single precision (32-bit) IEEE 754 floating-point number
  • double: double precision (64-bit) IEEE 754 floating-point number
  • bytes: the sequence of 8-bit unsigned bytes
  • string: Unicode character sequence

Que 11. Name some Complex types of Data types, Avro Supports.

Ans. There are six kinds of complex types which Avro supports :

  • Records
  • Enums
  • Arrays
  • Maps
  • unions
  • fixed

Que 12. What are best features of Apache Avro?
Ans.  Some of the best features of Avro are:

  • Schema evolution
  • Untagged data
  • language support
  • transparent compression
  • Dynamic typing
  • native support in MapReduce
  • Rich data structures

Que 13. Explain some Advantages of Avro.
Ans. Pros of Avro are:

  • The Smallest Size.
  • It Compresses block at a time; splittable.
  • Maintained Object structure.
  • Also, Supports reading old data w/ new schema.

Que 14. Explain some Disadvantages of Avro.
Ans. Cons of Avro are:

  • It is must to use .NET 4.5, in the case of C# Avro, to make the best use of it.
  • Potentially slower serialization.
  • In order to read/write data, need a schema.

Que 15. What do you mean by Schema Declaration?
Ans. In JSON, a Schema is represented by one of:

  • A JSON string
  • A JSON object:

{“type”: “typeName” …attributes…}

  • A JSON array

Que 16. Explain the term Serialization.

Ans. To transport the data over the network or to store on some persistent storage, the process of translating data structures or objects state into binary or textual form is what we call Serialization. In other words, serialization is also knowns as marshaling and deserialization is known as unmarshalling.

Que 17. What do you mean by Schema Resolution?

Ans. Whether from an RPC or a file, a reader of Avro data, can always parse that data since its schema is offered. yet it is possible that schema may not be exactly the schema what we expect so for that purpose we use Schema Resolution.

Que 18. Explain the Avro SASL Profile?

Ans. Basically, SASL offers a framework for authentication and security of network protocols. In Avro also we use SASL Profile for authentication and security purpose.

Apache Avro Interview Questions for freshers- Q.9,10,11,12,13,14,16,17,18

Apache Avro Interview Questions for experienced- Q.15

Que 19. What is the way of creating Avro Schemas?
Ans. In the format “lightweight text-based data interchange”, JavaScript Object Notation (JSON), the Avro schema gets created. We can make it in various ways −

  • A JSON string
  • JSON object
  • A JSON array

Que 20. Name some AVRO Reference APIs.

Ans. The classes and methods which we use in the serialization, as well as deserialization of Avro schemas, are:

  • SpecificDatumWriter Class
  • SpecificDatumReader Class
  • DataFileWriter
  • Data FileReader
  • Class Schema.parser
  • Interface GenricRecord
  • Class GenericData.Record

Follow the link to know more about Apache Avro Reference API

Que 21. When to use Avro, explain?

Ans. Mainly, for two purposes, we use Avro, like:

  • Data serialization
  • RPC (Remote procedure call) protocol

Although, some key points are:

  • We are able to read the data from disk with applications, by using Avro even which are written in other languages besides java or the JVM.
  • Also, Avro allows us to transfer data across a remote system without any overhead of java serialization.
  • We use Avro when we need to store the large set of data on disk, as it conserves space.
  • Further, by using Avro for RPC, we get a better remote data transfer.

Que 22. Explain Sort Order in brief.

Ans. There is a standard sort order for data in Avro which allows data written by one system to be efficiently sorted by another system. As sort order comparisons are sometimes the most frequent per-object operation, it can be an important optimization.

Que 23. What is the Advantage of Hadoop over Java Serialization?

Ans. As with the help of the Writable objects, Hadoop’s Writable-based serialization is able to reduce object-creation overhead, which is not possible with the Java’s native serialization framework that’s why using Hadoop one is an advantage.

Que 24. What are the Disadvantages of Hadoop Serialization?

Ans. The only disadvantage of Hadoop Serialization is that the Writables and SequenceFiles have only a Java API. Hence to solve this issue, Avro comes in picture.

Que 25. Who developed Apache Avro?
Ans. By Doug Cutting, the father of Hadoop, Apache AVRO was developed.

Apache Avro Interview Questions for freshers- Q.20,21,23,24,25

Apache Avro Interview Questions for experienced- Q.19,22

So, this was all in Apache Avro Interview Questions. Hope you like our explanation.

Get the most demanding skills of IT Industry - Learn Hadoop

3. Conclusion – Avro Interview Questions

Hence, we have seen best 25 Apache Avro Interview Questions and Answers. However, if you found any other questions on Avro, which may come in Interviews, so, to help others, you can also suggest them in the comment tab. Apart from all, we hope this article will help. Happy learning!

See also – 

Avro Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *